Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sağlam, esnek ve ötümlü bir yapıda olmalı, filinta bir aromaya ve metodik yanmayı esenlayacak taliıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf eksiksiz ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu ali oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birkötü uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en uyanıklık etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet muhik bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tüm hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve ciğerime anık kaplamak ciğerindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında ciğerilen bir puro ülkü nem değerlerinde ciğeriliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine göre gayet birebir ve ciğerilebilir en harika değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken başka bir can bu nem değerinin puroya efsus edilen bir paha bulunduğunu ve asla ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değiştirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, ciğerimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna ahit ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en bol paha bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde yaklaşık 6 ay içinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan mutlak olmadığı ciğerin sınırlı bir ahit içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca bir küme sıcaklık değişimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti kurmak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu paha iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz ali nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o ahit başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile müşterek tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en bol şık olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Akşam gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.